Het jaar van de nieten

Square

Het is me het jaartje wel. Niet uit huis of tuin, niet naar de kroeg, niet met je vrienden iets gezelligs doen, niet vliegen en dus ook niet aan boord van Heerenleed deze zomer. Toen onze TAP-vluchten van 7 mei geannuleerd werden – geen verrassing – hebben we meteen besloten absoluut geen haast te maken met een onzekere terugkeer naar een chaotisch Nederland. Sterker nog: vliegen naar Nederland is op dat moment – de repatriëringsvluchten zijn al weg – al niet meer mogelijk. Hoewel er nog een kleine kans is dat we later in het seizoen misschien, heel misschien nog even naar Nederland komen wordt die kans steeds kleiner. De berichten van de luchtvaartmaatschappijen blijven tegenstrijdig en inconsistent. We moeten nog maar helemaal afwachten wat er gebeurt als straks de eerste vliegtuigen met toeristen weer op pad gaan. Nu is Madeira vrijwel vrij van covid-19, maar ondanks de verplichte test bij aankomst op kosten van de eilandregering is het helemaal niet gezegd dat er niet toch ineens een explosie van besmettingen komt. Als dat gebeurt is de kans groot dat het eiland meteen weer op slot gaat en in het geval dat we dan in Nederland zouden zijn is terugkeer naar ons huis voor volgende winter niet meer mogelijk.

Geen zorgen over Heerenleed

Gelukkig weten we dat Anneke en Chiel Bolt van de gelijknamige jachtwerf in Drachten uitstekend op Heerenleed passen. Dus we hoeven ons geen zorgen te maken, maar zoals ieder jaar zijn er natuurllijk wel een paar kleine dingen die moeten gebeuren. Met name de accu’s moeten gecontroleerd worden. Een accu die kapot is kan voor nare dingen zorgen. We hebben dit jaar voor het eerst de zonnepanelen aangekoppeld gelaten, en de huishoudaccu’s niet uitgeschakeld. Wel alle afzonderlijke zekeringen uitgeschakeld, zodat er geen gebruikers aan stonden. Daarmee worden de huishoudaccu’s altijd op de goede lading gehouden als we er niet zijn. De startaccu’s is een andere zaak. Die zijn gescheiden van het huishoudcircuit, en kunnen dus ook niet door de panelen worden geladen. Verder is het altijd fijn als iemand een keer kijkt naar eventuele lekkages van de nieuwe ramen of andere kleine problemen. De boot staat nu al weer langer op de wal dan normaal, en dan zakt het hele schip een minuscuul beetje uit, waardoor ramen toch nog wel eens een drupje willen gaan lekken.

Oud Nieuws

Verleden zomer in Zeeland zijn we oude bekenden uit onze woontijd in Steenbergen tegen het lijf gelopen: Ronald en Roos. Destijds voeren ze op een prachtige ‘breinaald’, zo’n mooi lang en slank klassiek zeilschip, de Hanseat genaamd, Nu hebben ze een motorboot, maar wel een classic, een houten Storebro die er schitterend uitziet. Op de borrel bij ons aan boord vertelde Ronald ons toen dat hij nog een hoop oude scheepselectronica thuis heeft, waaronder NECO spullen. NECO is het merk van onze stuurautomaat, die – door Zeger natuurlijk – een vorig jaar onderhanden is genomen toen hij een mankement had. We spraken af dat we elkaar later in het jaar, voor ons vertrek naar Madeira nog zouden zien. Dat is gebeurd, en bij die gelegenheid kregen we een ongelooflijke hoeveelheid ‘vintage’ electronica, waaronder zowaar een afstandsbediening voor onze stuurautomaat. Hij wist niet of er nog iets bruikbaars bijzat, maar Zeger liet ons weten dat we vooral alles moeten aannemen, hij zal later wel zien wat er nog bruikbaar is.

Zeger naar Drachten

Dankzij de moderne electronica en de sociale media is de 3000 kilometer die ons van Nederland gescheiden houden, zolang reizen naar Nederland geen optie is, geen belemmering voor het onderhouden van intensieve contacten met onze familie, zowel met het biologische als het zelf-gekozen deel. Zo hebben we intensief overleg over Heerenleed met Zeger, en hij wil wel naar Drachten om een kijkje te gaan nemen. Nou heeft Zeger niet voor niets de titel ‘vaste schipper’ want hij kent Heerenleed als zijn broekzak, zeker op technisch gebied en als het om varen gaat. Ik vertel hem even waar ik de waterleiding ontkoppel in het najaar, zodat hij eventueel het watersysteem weer kan aansluiten voor een ietsje langer verblijf.

Anneke van de jachtwerf is ingeseind, want ze moet natuurlijk weten dat er iemand aan boord is, zeker omdat ze weet dat wij het niet kunnen zijn. Maar ze kent Zeger goed, dus dat is dik in orde. Ze is er als de kippen bij om hem voor het avondeten uit te nodigen. Later bleek dat er ook een uitnodinging kwam van onze vrienden Peter en Eveline van de Mannenmoed. Super dat Zeger zo’n warm onthaal krijgt, als we er zelf niet zijn om dat te doen.

Alles wel aan boord

Intussen is Zeger aan boord aangekomen, en natuurlijk krijgen we een ‘real-time’ verslag. Allemaal erg geruststellende berichten. We kunnen zo gauw niet kijken of de accukist is open en de accu’s worden op de klemmen gemeten. De huishoudaccu’s zitten bomvol, dat kun je op de meter zien, want die worden immers op spanning gehouden door de zonnepanelen. Maar de startaccu’s hebben ook 25,4 volt, dat is uitstekend, zeker als je weet dat de accu’s al behoorlijk op leeftijd zijn. Niets aan doen, vloeistof bijvullen is niet aan de orde want het zijn volledig gesloten accu’s. Voor de techneuten: zo zie je dat het inspectie-‘oog’ op de accu’s (wij hebben die nog op de startaccu’s en ze staan op wit en dat is niet zo goed, zou groen moeten zijn) een onbetrouwbare controle betekenen. Dit voltage na 7 maanden zonder laden, je mag er niks van zeggen. De enige minpuntjes boord zijn een drupje lekwater uit een raam en uit de doorvoer voor de noodhelmstok. Niks dat een beetje Teflontape of voor de doorvoer en duct-tape voor het raam kan verhelpen. Interessant te weten dat Zeger meldt dat de nieuwe ramen in de salon die we vorig jaar hebben gezet nog altijd glashelder en lekvrij zijn.

Vliegen naar Nederland kan niet, maar we zijn er toch een beetje bij: de accukist is open.

huishoudaccu's vol geladen door de zonnepanelen
Startaccu's een heel goede spanning na 7 maanden niet bijladen.

Hij doet het!

Maar het leukste werkje voor Zeger was natuurlijk wel het spelen met de nieuw verworven vintage-afstandsbediening voor de stuurautomaat. Er komen een paar gezellige foto’s van Heerenleed binnen, en ineens is er een filmpje. Een apetrotse Zeger laat zien dat de stuurautomaat nu ook op afstand kan worden bediend. De nieuwe ideeën vliegen over en weer. Het wordt al snel duidellijk: er moeten zitzakken komen voor op het achterdek, een tafeltje met uitsparingen voor glazen, zodat we in stijl Heerenleed kunnen besturen. Ik denk dat een mandje oesters en een bakje krûkels niet zullen misstaan en een paar frikandelletjes voor Zeger want die kan niet zo goed tegen seafood.. Zojuist komt er nog het bericht bij dat we Heerenleed nu ook met de hand kunnen besturen vanaf elke plek aan boord, dankzij de afstandsbediening van de stuurautomaat. Het opent weer allerlei nieuwe perspectieven en we bedenken dat een barkruk en een koepel over het voorluik Zeger in staat zullen stellen het schip vanuit zijn slaaphut te besturen. Volgende stadium zal wel sturen uit bed worden. Cameraatje erbij dus.

Zo zijn we toch weer een beetje aan boord, hoewel vliegen naar Nederland even niet aan de orde is. We zitten op Madeira uitstekend, zeker veiliger dan in Nederland, maar met deze beelden zien we ook wat we dit seizoen missen: natuurlijk het zeilen, maar vooral nog het klooien en het leven aan boord. Toch is het leuk dat we er zelf bijna even bij zijn.

We haden geen idee of Heerenleed wel leefbaar zou zijn, we hebben de zeillatten binnen opgeslagen afgelopen najaar, maar het blijkt dat ze in de doorgang naar de achterhut liggen en niet in de salon. Een paar foto’s stellen ons gerust: het ziet er opgeruimd en gezellig uit. Alsof we het wisten.

Vliegen naar Nederland kan niet, aan boord een kijkje nemen wel!
Thee erbij en het het ziet er gezellig uit binnen.

Inmiddels loopt het weer hier op Madeira weer gelijk met Nederland. Dat was lang niet altijd het geval, in het voorjaar was Nederland vaak gezegend met mooi en warm weer waar wij dat hier absoluut niet hadden. Wij hebben vandaag een oranje weeralarm wegens grote hoeveelheid regen. Maar Zeger stuurt een foto van onze barometer, die staat wel erg laag. De foto’s liegen er niet om: donkere luchten met regenvlagen eronder! De aandrang om naar Nederland te vliegen neemt ineens flink af, hoewel we op dit moment niet veel beter af zijn.

992 mB. Dat is wel heel erg laag.
donkere wolken en regenvlagen
Vloiegen naar Nederland? Nu even niet, hoewel het weer hieer nu niet beter is.

De warmte in

Maar nu, aan het einde van de dag, weten we dat Zeger gezellig bij Chiel en Anneke Bolt is. Ze hebben een fantastische huisbar, aan het water, met glas aan twee volledige kanten en – oh bliss – een houtkachel die, zo zien we op de foto, brandt. Dat betekent, zo weten we uit ervaring, dat het er heerlijk warm is. Met de gerechten die Anneke vanmiddag al stiekem liet zien gaan ze een heerlijke en ongetwijfeld gezellige maaltijd hebben.

Het zal heerlijk zijn in de gezellige huisbar van Chiel en Anneke.
Dat wordt smullen denk ik. Anneke heeft goed voor Zeger gezord! Super!
Prachtige salade van Anneke

En zo zijn we van thuis op Madeira thuis weer even thuis op Heerenleed. Zonder te vliegen naar Nederland. Beetje heimwee, ook weer niet, maar leuk om ‘er bij’ te zijn! Mogelijk gemaakt door de enige echte Zeger!

Comment

8 Replies to “Het jaar van de nieten”

 1. Hallo Noud en Peter, heb het hele relaas gelezen op 5 juni, maar moet nu eerlijk bekennen dat ik er niet veel van onthouden heb, wel lees ik deze verslagen met graagte, reken maar van yes!
  Ach natuurlijk ook niet zo verwonderlijk, van zeilen geen ene mallemoer verstand , wel interessant daarentegen.!
  Het is een geruststelling om te weten dat Herenleed geen “leed” hoeft te wezen, maar dat hij in de watten gelegd is! Zeger is een zegen voor jullie!
  Ik was aan het denken hier: “hoe moet het nu met hun boot daar in het verre Nederland? Ze kunnen hem zelf nu niet vertroetelen. Maar Anneke en man staan ook immer voor jullie klaar!
  Lieve allebei, Uwe en ik zouden liever in rustiger vaarwater komen, dat zal nog wel binnenkort, althans we hope so!
  Heb het fantastisch op Madeira en denk er om, zorg goed voor de broodnodige poncha’s! Met zo veel liefs van Uwe en Georgette

  1. Hahahaha! Daar hoef jij helemaal niet bang voor te zijn hoor, dat we geen voldoende poncha-niveau in het bloed zouden houden. Terwijl het verslag-op-afstand door Zeger met onze vragen en commentaren in volle gang was hadden wij al gezellig bij Bar Formiga een poncha voor onze neus staan.

   De poncha staat voor onze neus!

 2. Mooie tekst en leuke inkijk in de geautomatiseerde Heerenleed Peter en Noud. Nu hier even 3 dagen regen en dat was hard nodig ook en het is waarschijnlijk nog veel te kort, want de grondwaterstand is door de grote droogte sterk teruggelopen. Enfin we hopen jullie in elk geval in 2021 weer hier te zien, als het normale leven weer op gang gekomen is. Inmiddels verandert er wel veel. Maandag heb ik een webinar over de Binnenstad en dinsdag een digitale vergadering via Teams of Zoom, dat wordt even wennen. Maar het is nodig want de binnensteden lopen door de Coronacrisis echt leeg en daar is niemand mee gediend.
  Goed weekend en graag tot mails, groet Jelle

  1. Hoi Peter,
   Je verhaal op de iPad zojuist gelezen! Snappen doe ik veel technische informatie natuurlijk niet, maar het allerbelangrijkste is, dat jullie via Zeger jullie een goed gevoel hebben over de toestand, waarin Heerenleed zich in Drachten bevindt. Verder zou het de afgelopen weken ook bepaald geen fijn zeilweer zijn geweest. Ja en verder natuurlijk zal het verblijf in Nederland in termen van verblijfsplezier tot en met het contact zoeken en onderhouden met mensen die je zou willen ontmoeten eerder meer “Heerenleed” veroorzaken dan plezier.
   Wat ik uit de eerdere blogs heb gelezen, zijn de omstandigheden en vooral waarschijnlijk ook het Weer op Madeira ver te verkiezen boven de situatie hier.
   We hebben hier overigens behoorlijk genoten van het prachtige wel heel erg warme weer van enkele weken. Intussen was het wel erg droog hier, zodat we nou blij zijn met de karige regen van de afgelopen dagen!

   De hartelijke groeten en bedankt voor je bericht!
   Martin.

   1. De omstandigheden zijn hier op Madeira inderdaad veel prettiger dan in Nederland. In elk geval tot 1 juli, dan mogen er weer toeristen naar het eiland komen. Er zijn maatregelen bedacht: iedereen die er geen heeft krijgt bij aankomst een covid-19 test. Maar in plaats van de mensen daar te houden tot de uitslag bekend is mogen ze meteen doorreizen naar hun bestemming, zonder beperkingen. Dat vinden wij niet zo slim. Enfin, zodra de eerste nieuwe besmettingen komen zullen ze die maatregel wel weeer aanscherepen. We gaan het zien. In elk geval is het een grote rust te weten dat Zeger zijn positie als ‘vaste schipper’ heel serieus neemt. Hij kent de boot van binnen en van buiten dus hij kan en mag alles aan boord wat hem goeddunkt.

  2. Hier begon het ook al weer behoorlijk droog te worden, maar dinsdag en gisteren hadden we oranje weeralarm voor regen, en die is inderdaad gekomen. We hadden onze geplande wandeling voor vandaag afgelast omdat de verwachting heel slecht waren, maar nu schijnt de zon weer volop. Niets veranderlijker van het weer. Ook hier.
   En tja, de electronica stapt in waar de mobiliteit uitstapt. Hier is dat al weer bijna voorbij, Nog 9 coronapatiënten, allemaal met lichte verschijnselen en allemaal bekend. Maar als op 1 juli de toeristen weer mogen komen zullen we zien of de maatregelen voldoende zullen blijken. Geduld. Meer nog dan in Nederland moet er economisch wel iets gaan gebeuren. Het eiland leeft van toeristen en zonder hen worden de dingen erg moeilijk.

 3. Weer een prachtig geschreven stuk Peet. Altijd gezellig om te lezen.
  Wat fijn dat Zeger dit voor jullie kan en wil doen.
  Mooi dat de stuurautomaat het doet jammer dat je hem nu niet kan proberen denk dat dat wel even wennen is om zo te sturen denk je ook niet?
  Wij hebben overigens een hele gezellige avond gehad met Zeger en het eten was ook erg lekker. Als jullie weer naar Nederland komen zijn jullie natuurlijk ook weer uitgenodigd om gd eten. Nou verder heb ik geen nieuws
  Groetjes en gezond blijven ❤❤.

  1. Zeger is wat dat betreft een godsgeschenk. Hij kent de boot als zijn broekzak, en als er iemand is die we meeer dan 100% vertrouwen aan boord dan is hij het wel. Ik geloof wel dat hij het ook leuk vindt om aan boord te zijn, zelfs op de wal. Wel fijn dat jullie hem zo gastvrij hebben onthaald. Hij zit er wel in zijn uppie anders. Super.

Comments are closed.