Voordat jullie denken dat er gaten in de boot zitten: nee, die zitten er niet in. Er zit wel een enorm gat in deze website. Na het laatste artikel volgde er een lange stilte. Logisch: we waren niet aan boord en hadden over het wel en wee van Heerenleed niet zo veel te melden. Des te meer gebeurde er op het blog van de site ‘aan de overkant’ waar je ons wel en wee op Madeira tijdens het eerste coronajaar hebt kunnen volgen – of alsnog kunt lezen als je dat interesseert.
Van een afstand, maar toch heel betrokken bij – en zeker niet afgesneden van – de ontwikkelingen aan boord volgden we met veel plezier de verrichtingen van Zeger aan boord van Heerenleed. Nu we zelf een deel van de zomer 2021 aan boord hebben doorgebracht en langzaam alle verbeteringen en alle foto’s en video’s die Zeger heeft gemaakt zijn doorgesijpeld naar mijn eigen fotoarchief is het de hoogste tijd om het grote 2020-gat in deze site te dichten.
toch te water
In één van onze vele videogesprekken stelde Zeger ons een vraag. Hij zei:
we hadden zoveel werkjes op de lijst voor 2020 staan, en nu jullie niet kunnen komen blijft dat allemaal liggen. Maar ik heb alle tijd en ik zou de boot naar Amsterdam kunnen halen. Dan kan ik door de week werken aan de installaties zoals we besproken hebben, en, in dit ongezellige jaar, in de weekends varen.
Het geval wilde dat Zeger zijn sloep, die een ligplaats had in Amsterdam Marina, pas had verkocht. En dat hij de ligplaats kon upgraden naar ééntje waar Heerenleed in past. Bovendien ligt Amsterdam Marina een korte wandeling en een pontje verwijderd van Zeger’s huis, dus makkelijker bereikbaar kan niet. Neem bij dat alles de Engelse uitdrukking ‘use it or lose it’ plus het feit dat Zeger de boot gewoon nog beter kan varen dan wijzelf, en het besluit was snel genomen. Het werd een volmondig ‘ja’.
vrienden
Het is heerlijk dat we goede vrienden hebben. En dat die vrienden ook Zeger in het hart gesloten hebben. Hij kreeg van Klaas (Nicholson 35 Marianne) onmiddellijk assistentie aangeboden bij het te water laten van Heerenleed en vooral ook bij het optuigen en vaarklaar maken. Het is niet voor het eerst dat we Klaas dankbaar zijn voor zijn goede zorgen. En het zal ook niet voor het laatst zijn.
spreadsheet
Ieder jaar zijn er natuurlijk vaste werkzaamheden die gedaan moeten worden voor de tewaterlating – en natuurlijk ook een dergeljke lijst van dingen die nodig zijn om het schip winterklaar te maken. Omdat Zeger al langer betrokken is bij het wel en wee van Heerenleed, zoals jullie al in eerdere verhalen hebben kunnen lezen, hebben we ons laten opstoken om spreadsheets te maken in Google Drive, die we met elkaar kunnen delen en die we alledrie kunnen bewerken als er dingen bijkomen of afgaan.
Dat bleek nu heel erg nuttig, want Zeger had nog niet eerder alleen de boot vaarklaar gemaakt vanuit ‘winterstand’. Hij is wel regelmatig bij de tewaterlating geweest, maar het meeste voorbereidende werk hadden we dan zelf gedaan. Het is niet zo simpel om op afstand de instructies uit je mouw te schudden, dus we waren allemaal heel blij dat Zeger ons al eerder had geprest om die spreadsheets te maken en die van hem aan te vullen. Maar met de lijsten bij de hand werd het allemaal snel duidelijk. Ze waren nu echt nodig en zorgden voor een vlekkeloos verlopen tewaterlating. Met hun ervaring en de lijsten hadden Zeger en Klaas het schip snel vaarklaar.
beelden
En voor je het weet komen bij ons op Madeira de eerste beelden – al dan niet bewegend – binnen. Met vrienden Peter en Eveline (Nicholson 31 Mannenmoed) (het linkje gaat naar één van de leukste van de vele zeilreizen die we samen met hen maakten) vertrekt Heerenleed naar Stavoren. Fijn dat ze erbij zijn, want het solo nemen van een sluis met een 48-voeter is niet leuk.
Vanaf Stavoren komt Zeger’s vriend Pieter aan boord en via Enkhuizen gaat Heerenleed naar haar ligplaats voor 2020: Amsterdam. Tijdens deze – en alle andere – tochten liet Zeger nooit na ons virtueel mee te nemen door het sturen van veel beelden, soms zelfs live. Zo hadden we nooit het gevoel dat afgesneden waren van het leven aan boord van de Heerenleed, wat normaal gesproken toch ook een belangrijk deel is van onze jaarlijkse routines. Het was fijn om er zo toch een deel van uit te maken. Pas ruim een jaar na dato ben ik er aan toe gekomen om van het overvloedige beeldmateriaal een aantal video’s samen te stellen. Zo kunnen we jullie als lezers virtueel meenemen op Zeger’s omzwervingen. Hieronder de tochten van de maand juli. Het mooist bekiujk je de video’s op ‘volledig scherm
verbeteringen
Zoals Zeger had aangekondigd ging hij, met Heerenleed eenmaal in Amsterdam, voortvarend aan de slag met het verbeteren van de elektische installatie. De zonnepanelen die we al hadden waren met een te simpele regelaar aan het accusysteem gekoppeld. Met een andere regelaar kan er heel wat meer rendement uit worden gehaald. Het is uiteindelijk een Victron-systeem geworden, met een MPPT lader en een accumonitor. Maar ook de hele bedrading van de accu’s heeft hij aangepakt. De twee accubanken zijn tot één verenigd, en daarvoor kon er één van de accuschakelaars vervallen. Zo worden alle accu’s gelijkmatiger opgeladen én ontladen tijdens het gebruik. Er zijn nieuwe accukabels ingekomen, en tal van andere draden, en vooral ook een nieuwe acculader die de kolossale oude met nog grotere regelkast heeft vervangen. Er zijn heel wat meters oude bedrading verwijderd zodat het er overal veel overzichtelijker uitziet. Door het verwijderen van de oude acculader is de bakskist, die al erg groot was, nu zo groot dat er wel een stapelbed in kan.
navigatie
Intussen waren er van Herman (voormalig Nicholson31-eigenaar en lid van onze Nicholsonkring) ook een overtollige AIS ontvanger en een multiplexer gekomen. (heb je daar al een fles wijn voor gekregen van ons Herman?) Voor de leken: een AIS signaal is een signaal dat alle beroepsschepen (en ook vrij veel jachten) uitzenden met een hoop informatie, maar het belangrijkste is hun positie en hun koers en snelheid. Met een ontvanger kun je die schepen grafisch zichtbaar maken, zodat je ziet of je in elkaars vaarwater dreigt te komen. Een Multiplexer is een apparaat dat ervoor zorgt dat verschillende navigatieapparaten met elkaar kunnen communiceren. Met name een GPS kan dan ‘praten’ met een elektronisch navigatieprogramma, zodat je je eigen positie en koers in de kaart kunt zien, en een kaartpositie bijvoorbeeld als routepunt in je GPS kunt inbrengen.
Allemaal ’toys voor de boys’ en Zeger rustte natuurlijk niet voordat alles aan een draadje hing en deed wat het moet doen. Zo te zien heeft hij tijdelijk zijn intrek genomen in de bakskist, met computer en al.
koelkast
Ook niet onbelangrijk: de koelkast. Die deed het wel, maar de instelbare thermostaat was vast gaan zitten en kon niet meer verdraaid worden. Wij hebben op afstand een nieuwe gevonden en besteld en bij Zeger laten afleveren. Deden we zelf ook nog iets. Hij heeft een nieuwe plek gekregen: niet meer in de koelkast, maar in de drankkast waar je er veel makkelijker en met een dichte koelkast bij kunt.
bende
Het was maar goed dat we niet aan boord hoefden te wonen in deze maanden. Want aan verbeteringen gaat altijd sloopwerk vooraf. En voor Zeger was het was handig dat hij niet iedere avond hoefde op te ruimen: een stukje lopen, een pont en nog een stukje lopen en hij was in een opgeruimd huis. Een paar fotoś willen we jullie niet onthouden om aan te geven wat we hebben misgelopen!
Natuurlijk waren dat niet de foto’s die wij toen al te zien kregen. Wat ons werd voorgeschoteld waren keurige plaatjes van een opgeruimd schip waar je zó mee weg kunt. Een nieuwe accumonitor aan de kaartentafel. State of the art! Wel flink wat oude gaatjes in het schot van de kaartentafel, maar die krijgen we wel weg. Verder keurig bekabelde accu’s en een opgeruimde kombuis. En wat dies meer zij.
volgend jaar
De preciese inhoud van alle geweldige verbeteringen die Zeger op zijn naam heeft staan komen volgend jaar aan bod. Met volgend jaar bedoel ik op het moment dat ik dit schrijf natuurlijk vorig jaar. 2021. Want toen zijn we – uiteindelijk – toch naar Nederland gekomen en hebben alles zelf mogen zien en beleven. Het artikel daarover is bij het ’ter perse gaan’ van dit relaas nog in de maak. Maar zodra het er is krijgen de abonnees vanzelf bericht. Dus in een volgend artikel meer.
augustus
Tussen alle werkzaamheden door heeft Zeger natuurlijk ook van Heerenleed kunnen genieten. Van al het beeldmateriaal – aangevuld met de verhalen – heb ik ook van de bewegingen van Heerenleed in augustus een video kunnen samenstellen. Hier is hij.
september
Eigenlijk hadden we maar één voorwaarde gesteld voor het gebruiken en naar Amsterdam halen van Heerenleed. En dat was het deelnemen aan de ‘natte’, die voluit de ‘natte bijeenkomst‘ heet. Het is de najaarontmoeting van de Nicholsonkring der Lage Landen, waar Heerenleed lid van is. We ontmoeten elkaar dan ergens op een leuke plek met onze Nicholsons. We waren zelf dit jaar natuurlijk niet in de gelegenheid om er bij te zijn, maar zo kon in elk geval Heerenleed acte de présence geven.
En zo heeft Zeger zijn goede vriendin Ineke gevraagd om mee te gaan. Ze kennen elkaar nog van de zeilschooljaren in Drimmelen, en als rechtgeaard zeilster hoefde Zeger geen twee keer te vragen. Samen zijn ze naar Lelystad gezeild, waar ze met open armen als onze plaatsvervangers zijn onthaald. We hadden daar zelf veel plezier in, en de bijgaande video laat een beetje zien hoe het was.
september
Een leuk ‘ritje’ dat de Heerenleed met Zeger maakte was de ronde om Noordholland van 11 tot 14 september. Hieronder de video. Hij wijkt af van de andere video’s qua opmaak omdat hij niet meer met het Windows programma Moviemaker is gemaakt, maar met Openshot, een open source programma dat onder Linux draait. Daarover meer in een het eerstvolgende verhaal.
oktober
En dan komt oktober. De laatste maand van Zeger’s zeilseizoen 2020. Nog een rondje Markermeer, en tenslotte de barre en koude finale van 2020. Met dank aan Jelle voor het leuke gezelschap dat Zeger aan hem had, niet het minst tijdens de koude terugreis naar Drachten, waar Heerenleed een nieuwe winterslaap wachtte.
tenslotte
Wij, dat zijn in dit geval Noud, Zeger en ik, zijn alledrie achteraf heel blij dat Heerenleed’s zomer 2020 was zoals hij was. Zeger kon zeilen waar verder niet veel kon, Heerenleed is er beter van geworden en Noud en ik waren er tóch van een afstand bij, en hebben daar ondanks alles erg van genoten. En bovendien zijn we een mooie foto van Heerenleed onder zeil rijker, die ons via de Facebook-groep ‘elkaarszeilbootjeschieten’ heeft bereikt. Gemaakt tijdens een tocht over het Markemeer. Hij staat in de kop van dit verhaal, maar hier kun je hem groter zien door erop te klikken! Heerenleed in volle glorie!
Dank je wel Peter voor het mooie overzicht van 2020! Was een super leuk jaar met de Heerenleed en iedereen die heeft meegevaren. En natuurlijk veel dank naar iedereen die heeft meegeholpen om het mogelijk te maken.
Daarover gesproken: een correctie over de bron van de mooie foto van de Heerenleed die boven en onderaan dit blog prijkt. Deze is genomen door Klaas, tijdens een van onze ontmoetingen op het water.
Dank je wel Klaas!!
leuke post Peter
l e u k