verwaaid in Rostock

Square

We zijn met een reden naar Rostock gekomen: er werd langdurig harde wind verwacht en we waren het erover eens dat we maar het beste een beetje landinwaarts konden gaan liggen, en een grotere stad als Rostock biedt wat meer mogelijkheden als je wat langer moet blijven. Ligplaatsen zijn er meer dan genoeg in het gebied, maar we kiezen de stadshaven, waar de marina ‘Oceans End’ een viertal steigers heeft pal aan het centrum. Echt rustig liggen we niet, wel luxe langszij aan een steiger, maar aan lager wal. We hadden beter in één van de boxen kunnen kruipen (Zeger zei het al) maar het afstappen op één van de erg gammele zijsteigertjes zou op zijn minst een interessant gebeuren geworden zijn. Dus we liggen waar we liggen, en de eerste dag moeten we opletten dat de stootwillen niet omhoog kruipen. Als later de wind ietsje draait liggen we wat beter, maar door de kleine golfjes toch nog wel onrustig. Bonus is het feit dat we de WiFi van de marina aan boord nét kunnen oppikken zodat we onze eigen databundel, die voor een maand 35 GB is, kunnen sparen.

De stad

We liggen niet voor niets in Rostock. Het is inderdaad rotweer geworden, veel wind en regelmatig slagregens. Alweer prijzen we ons gelukkig met de – esthetisch niet echt verantwoorde – kuiptent, want we hebben er nu een ruimte bij met uitzicht rondom. We kijken op een lange kade, waar vaak van alles gebeurt, maar die er door het slechte weer nu verlaten bij ligt. De regen werkt niet echt uitnodigend voor een stadswandeling, maar als het even droog is lopen we toch een klein rondje. We zien meteen dat er hier nogal wat is gebeurd. Er zijn grote gaten in de bebouwing, waarvan de meeste alweer zijn gevuld met vaak moderne architectuur, die wel knipoogt naar het rijke verleden van deze Hanzestad. Zo zien we elegante smaakvolle hoogbouw aan de haven, absoluut eigentijds, maar met de contouren van de pakhuizen van vroeger, die hier vast gestaan hebben. In de binnenstad zijn nog hele straten met prachtige oude Hanze-architectuur te vinden, die de vroegere rijkdom van de stad laten zien. Nu is het een hippe stad, die de grijsheid van de DDR-tijd grondig van zich heeft afgeschud.

baksteengotiek

Wat het meest opvalt, is de architectuur aan de Lange Strasse. Het doet denken aan de Baksteengotiek, die je overal in Noord-Duitsland kunt vinden, eigenlijk in alle landen om de Oostzee. In 1942 is Rostock door de geallieerden zwaar gebombardeerd, en het centrum is in de jaren 1960 door het communistische regime weer opgebouwd. Waar initieel vaak troosteloze DDR-systeembouw werd neergezet, werd voor het centrum van Rostock gekozen voor een architectuur die teruggrijpt op de bouwtradities van de regio, en de nieuw gecreëerde hoofdader Lange Strasse wordt gedomineerd een groot gebouw met een rijke decorering in de stijl van de baksteengotiek. En niet zonder succes: hier ontbreekt de ‘gloom’ van de DDR compleet. Een aantal gebouwen die in deze stijl zijn opgetrokken staan nu al op de monumentenlijst. Mogelijk waren ze in de tijd dat ze gebouwd werden wat megalomaan, maar omdat er intussen nogal wat latere hoogbouw omheen is gezet valt het nu prima in proportie. Het enige wat nog écht DDR is zijn de voetgangerslichten. Koddige figuurtjes, en enige research wijst uit dat ze ook een naam hebben: Ampelmännchen, stoplichtmannetjes, en het blijkt dat na de ‘Wende’ de inwoners van de voormalige DDR er geen afscheid van wilden nemen. Ze zijn er dus en ze blijven ook. En waarom ook niet? De DDR-tijd is tenslotte een wezenlijk deel van de geschiedenis van de stad, die in die periode de belangrijkste haven van het land was.

niet alleen

We zijn niet alleen in ons ‘leed´. We zijn lid van de Facebook-groep ZeilNoord, bedoeld als vraagbaak en contactpunt voor zeilers die in noordelijke richting hun (vakantie)heil zoeken. Op dit moment komen er nogal wat verhalen voorbij van anderen die op allerlei plekken in Scandinavië en ook op de Schotse eilanden verwaaid liggen en er het beste van proberen te maken. Iedereen is het erover eens dat het deze keer wel heel erg lang duurt voordat het weer verbetert. Maar we moeten gewoon de rit uitzitten en we verwachten niet dat we vóór donderdag weg kunnen. Dat is precies wat verwaaid liggen betekent: wachten tot het beter wordt. Zeger heeft intussen zijn reisplan veranderd: het zit er niet in dat we donderdagavond al in Stralsund zijn, dus hij besluit van Rostock uit terug naar Nederland te treinen. Hij gaat nu niet op vrijdag, maar al op donderdag, en na de klussen van gisteren en vandaag op elektronisch gebied is hij onderhand wel een beetje klaar. In alle opzichten, lijkt ons. En intussen houdt het rotweer aan. De storm Poly, die in Nederland nogal was problemen en schade veroorzaakte, trok wat verderop voorbij zodat het hier niet zo erg tekeer ging. Maar het blijft rotweer.

schipperloos

Dan is het donderdag en Zeger vertrekt naar Amsterdam. We brengen hem naar het station waar hij een behoorlijk goede verbinding heeft: vertrek op het middaguur en aankomst in Amsterdam om 21.00 uur. Een lange zit, maar gelukkig maar één keer overstappen. We zwaaien hem uit en zijn nu dus schipperloos. Anders gezegd, we moeten het nu allemaal zelf doen. We zijn blij dat Zeger ons zo ver heeft ‘weggebracht’, de Duitse Bocht was een traject waar je met zijn tweeën behoorlijk krap bemand bent, en we hebben een paar nieuwe ervaringen opgedaan waar we – op onze oude dag – weer veel van hebben geleerd.

naar Rügen

Langzaam wordt de harde wind wat minder, als we weer aan boord zijn, maar er blijft nog genoeg staan om de uitgebreide was droog te krijgen. Intussen doen we uitgebreid boodschappen zodat we een weekje zonder winkels kunnen. We zijn van plan om morgen te vertrekken naar het gebied rond Rügen. Daar zijn veel kleine watertjes, eilanden te over, ankerplaatsen geen gebrek dus we willen er ons gemak van gaan nemen. Maar morgen nog een keer erg vroeg op want het is een mijl of veertig en de wind zal hooguit een drietje zijn. We verwachten weinig internet te hebben de komende dagen, dus het vervolg zal wel een weekje op zich laten wachten.

Comment

4 Replies to “verwaaid in Rostock”

 1. Weer een mooi verslag van het aan wal liggen in Rostock.
  Mooie foto’s en filmpje. Wat een weer! Ik zag het ook op de weerkaart.
  Hier in Nederland heeft het ook gespookt.
  Vandaag naar Rügen! Hans en ik zijn daar ook geweest.
  Wij waren daar in een hotel in Sasnitz. Grootste havenstad.
  Prachtig eiland met plaatsen als Sellin met de prachtige pier in Art Deco stijl
  En ook Binz. En ga maar door. Ik weet zeker dat jullie daar gaan genieten.
  Vergeet ook het eilandje Hiddensee niet te bezoeken.
  Ik kijk uit naar jullie nieuwe avonturen en hoop dat het weer beter wordt.
  Ria.

 2. Hallo ik hoop voor jullie dat je nu lekker daar weg kunt en heerlijk weer kunt zeilen.Zeger is weg maar denk dat jullie met zijn tweetjes het ook wel redden.Ik wens jullie vanaf nu mooi weer minder harde wind,wel wind om lekker te zeilen natuurlijk,en veel plezier met zijn tweetjes.Hoop gauw weer eens iets te lezen want vind dit heel leuk,net of ben je er een beetje bij.

 3. Mooie foto’s! En indrukwekkend waterfilmpje…. wat een weer. De komende dagen komt op-en-top jullie ervaring aan bod. Fijn dat jullie al zo ver zijn en nu lekker genieten. Heel veel plezier en dag tot jullie weer in de lucht zijn.

 4. Goedemorgen, nu maar hopen op beter weer. Nu komt het erop aan nu Zeger weg is maar jullie kunnen dat heel goed. Nu naar het mooie gebied Rügen. Voorzichtig en veel plezier en mooi weer met minder wind. Het ziet er hier vanmorgen (vrijdag) geweldig uit. Hebben in huis alles openstaan en dat om 6.00 uur. Wat een verschil met woensdag. Nou ik ga werken oant de volgende keer.

Comments are closed.