hoogste tijd

Square

We hebben jullie wel heel erg lang nieuwsloos aan je lot overgelaten. Dat is niet de gewoonte, maar we hadden eigenlijk niets leuks te melden. Heerenleed gaat dit jaar niet het water in, zoals een aantal van jullie al wisten. We zijn druk bezig met de grote onderhoudsklus, en we denken dat we deze zomer naast het nieuw geschuurde en zover we dat wilden gelakte dek, dat klaar is, de opbouw geschuurd, gerestaureerd en opnieuw in de lak hebben staan. Dat is een enorme rotklus, enorm veel schuurwerk en veel stof, ondanks de professionele stofzuiger die we op de machines kunnen aansluiten. Het betekent ook dat Heerenleed in permanente staat van beleg verkeert. Een enorme bende op de plekken die we niet bewonen. De gastenhut staat vol gereedschap en materialen, de kuip is onbewoonbaar verklaard en aan dek is het stofhappen geblazen. Nog maar te zwijgen van de verwijderde ramen in het dak van de kuip, waardoor we bij minder weer onder een donkerblauw dekzeil vertoeven. Maar goed. Allemaal voor het goede doel.

de gastenhut is vol onbewoonbaar verklaard stofhappen

Ik vergat bijna het waterleidingsysteem aan boord. Dat was degelijk, Engels en koper. En kapotgevroren afgelopen winter, ondanks het aftappen, het legen van de pomp, de watertank en alle leidingen. Dachten we. Ondanks het doorblazen met perslucht bleek er water in te zijn blijven staan dat natuurlijk bevroor en de leidingen kapotdrukte. Bij het verwijderen van de leidingen (slangenmens gevraagd!) bleek dat er zoveel bochten (een raadsel waar ze voor dienden) in de leidingen in de machinekamer zaten dat het ook geen wonder was dat we het systeem niet leeg kregen. Nu is er een modern systeem van rode en blauwe kunststofslangen. Ook een rotklus die een dikke week duurde – gelukkig konden we die tijd logeren bij Peter en Eveline) maar die er wel voor heeft gezorgd dat we voor het eerst sinds een aantal jaren een perfect dicht systeem hebben. Midden in de nacht wakker worden omdat de pomp het systeem weer op druk brengen moet hoort tot het verleden.

rood en blauw

Over leidingen gesproken. We hadden een heel strak plan om de verwarming te voorzien van speciale aftapkraantjes op elke radiator, zodat we gemakkelijk vlak voor ons vertrek naar Madeira het water eruit kunnen laten lopen zonder allerlei koppelingen te moeten losnemen zoals tot nu toe. We hebben een aantal overtollige radiatoren verwijderd en hebben water in het systeem gedaan om het op lekkages te controleren. Die waren er nauwelijks, dus tijd om de ketel die al drie jaar stil staat te proberen. En verdraaid: hij deed het bij de eerste startpoging. Helaas bleek de circulatiepomp niet te functioneren. Waarschijnlijk door onbruik. We merkten het omdat Heerenleed geluiden ging maken die veel weg hadden van een giga-fluitketel, Snel het systeem stroomloos gezet en gewacht tot de boel was afgekoeld. Voorlopig gaan we de modificatie niet uitvoeren. Het is niet ingewikkeld, maar we gaan nu geen nieuwe pomp monteren die dan meteen weer een dik half jaar stilstaat. Kennelijk houden ze daar niet van. We houden het makkelijk warm met onze goede oude Zibro-Kamin kachel, en bovendien hebben we alweer lang geleden een heel goedkope vlucht BRU-FNC gevonden op 14 oktober.

Naast de grote klussen aan boord zijn ook de websites aan vernieuwing toe. Door een klus die ik doe voor onze belastingadviseur Janny Hazelzet, het bouwen van een website, ben ik op het idee gekomen om voor de hele site de Frontpage-software niet langer te gebruiken maar over te stappen op WordPress. Frontpage kent weliswaar niet veel geheimen meer voor me, maar de software is behoorlijk verouderd en dwingt ons bovendien altijd een computer mee te slepen waarom de bestanden zijn opgeslagen, om eraan te kunnen werken. Een site die gebouwd is met WordPress kun je vanaf elke computer waar ook ter wereld onderhouden en aanvullen, ook met onze kleine Android tablet-PC’s hoewel dat wel een beetje priegelen is. Maar het kan. Onze laptops worden ouder en er verandert veel in dat wereldje, dus we willen voor de toekomst niet meer vastzitten aan Microsoft voor het bijhouden van onze sites. Voorlopig kun je er nog niet veel van zien, maar ik ben al druk aan het experimenteren om in het najaar de nieuwe sites van Heerenleed.com en thuisopmadeira.nl in de lucht te hebben. Het kan ineens gebeuren dat dit blog er anders of raar uitziet. Dat betekent dat ik met nieuwe vormen experimenteer, en ’trial and error’ is nog altijd de beste methode…

Het leven op een werf op vier meter hoog bevalt eigenlijk prima. We hebben natuurlijk niet het gebruik van onze normale onderwatertoiletten, maar een diepte-investering van een tientje leverde ons via marktplaats een prima klein chemisch toilet op (bahama-beige, jawel), zodat we niet meer bij nacht en ontij een ladder af hoeven en 200 meter moeten lopen. Prima oplossing.

de bahama-beige Porta Potti

Verder zijn we hier vlak bij onze vrienden Peter en Eveline, waar we regelmatig zijn – of zij bij ons – zodat we ons sociale leven hier ook prima op orde hebben. En dankzij onze vrienden Toos en Leo hebben we ook een auto ter beschikking. Op momenten met minder weer zijn we daarom ook vaak in Arnhem, zodat onze Arnhemse en Nijmeegse contacten ook vaak binnen bereik zijn. Dat moet ook wel, want met zo’n bende aan boord zijn de meeste potentiële logés wel afgeschrikt. Al met al toch een prima zomer, ondanks het feit dat we niet varen en veel klussen.

Tot binnenkort!