Over LED, lak en handrailings

Square

 

Ondanks het instorten van het weer maken we eindelijk goede vorderingen. Was de ‘move’ om de losse onderdelen in de loods bij Toos in Arnhem onderhanden te nemen een hele goede, we hadden er nog eentje. Op een weekend in Juli vroegen Peter en Eveline (Nic31 Mannenmoed) ons of wij op hun levende have wilden passen tijdens een lang weekend waarin zij weg wilden. Kwam dat even goed uit! Een prachtig moment om de salon van Heerenleed onderhanden te nemen. Als onze enige zit/eethoek aan boord geschuurd en gelakt moet worden, dan moeten we niet ook nog aan boord willen leven in die tijd. Dus we hebben eens flink gas gegeven en de daad bij het woord gevoegd. De salon leeggehaald, de kussens en dergelijke tijdelijk naar Peter en Eveline op zolder, en zelf tijdelijk verhuisd naar hun logeerkamer. En aan de gang. De salon moest natuurlijk eerst worden afgebroken tot een droevige chaos voordat het weer beter werd. En passant ook nog de nis waarin de kaartentafel woont van een nieuw plafond voorzien, want in het oude zaten nu wel heel veel gaten van oude en intussen vervangen lampen en dergelijke. Kortom: de bende aan boord is even niet te overzien.

 

ook de kaartentafel gaat kaalde bende is niet te overzienIMG_20140726_135243.jpgalles leeg, losse onderdelen weg.droevige chaos

Meteen van de gelegenheid maar gebruik gemaakt om verder te werken aan de overstap op LED-verlichting in de salon. Dat wordt steeds makkelijker, omdat nu ook Ikea met de handige en niet dure LEDjes is overgestapt van kil naar warm wit. Het enige struikelblok is de verkeerde boordspanning van 24 volt, waar goedkopere LED’s altijd op 12 volt werken. Op de meeste plekken is dat te regelen door de bedrading iets te wijzigen en steeds twee 12 volt LED-armaturen in serie te schakelen. Zo hebben we een uitstekend verlichte kombuis, en vrijwel overal nu LED-verlichting. Intussen is de hele salon nu weer twee keer in de lak gezet en kunnen we er weer wonen. We zijn nu verhuisd van de achterhut naar de nieuw gelakte gastenhut in het vooronder en hebben nu de ruimte en vooral ook de tussendeur zodat we na een dag krabben, schuren, lakken en wat dies meer zij de deur kunnen dichtsmijten en even uit de rotzooi zijn.

fris gelakte kaartentafel led licht aan stuurboord verhuisd naar het vers gelakte vooronder nieuw gelakte kombuis de salon voor aan bakboord

 

De slechtere weersomstandigheden van de laatste twee weken hebben ertoe geleid dat we nu ook wat vaker gebruik maken van de grote loods bij het huis van Peter en Eveline. We moeten namelijk ook nog nieuwe handrailings maken. De oude waren door de vorige eigenaar dermate vaak met de hogedrukspuit mishandeld dat ze nog maar heel dun waren en eigenlijk levensgevaarlijk. We hebben gekozen voor Iroko, want teak is echt niet meer te betalen – we moeten ook nog een nieuw potdeksel maken van hetzelfde hout – en gingen aan de slag. Eerst met de decoupeerzaag van de oude railings een grove kopie gezaagd, dan langs de oude railing een dunne geleidelat op de werktafel gespijkerd, en vervolgens met de bovenfrees de handrailings in vorm gefreesd. Het voorlopig resultaat is prima. En passant worden het stuurwiel en nog wat andere losse onderdelen ook vast kaal gehaald en wordt de trap van de salon naar de kuip kaalgehaald, opnieuw gelakt en voorzien van nieuwe anti-slip stroken. Dan aan boord, de nieuwe handrailings tijdelijk bevestigen, afkorting aftekenen, want ze zijn nu nog iets te lang. Het ziet er goed uit!

het grof zagen van de handrailings dan met de bovenfrees langs een geleidelat het frezen het nu kale stuurwiel en twee handrailings tijdelijke montage van de eerste handrailing Het resultaat is prima!handrail achterhut handrail salon

Straks weer demonteren en in de injectiehars met aansluitend een paar lagen twee-componenten DD van de IJssel. Jullie zien wel, we hebben nog zat te doen. Wordt, zoals altijd, vervolgd.

Comment

8 Replies to “Over LED, lak en handrailings”

 1. Pfffff.. krabben, schuren, schuren, schuren, lakken, schuren, lakken, schuren en ga zo door. Maar het word hartstikke mooi mannen. Wel jammer dat het filmpje privé is.

  1. heel vreemd Tineke. Het filmpje heb ik gewoon naar Youtube ge-upload en daar is volgens mij nooit iets privé. Ik zou niet weten hoe ik dat kan veranderen zodat je het wel kunt zien. Niet dat het nou zo bijzonder is, maar je zou het gewoon moeten kunnen zien.

 2. Man man wat zijn jullie enorm goede klussers trouwens !

  1. Of we goed zijn weet ik niet, Sieg. Er zullen er vast zijn die veel beter zijn. Maar we zullen het ermee moeten doen. Ooit komt het goed.

 3. ja hè Marijke, we zijn er ook behoorlijk trots op !!! ziet er allemaal strak en mooi uit…ik zelf begin er vertrouwen in te krijgen dat het helemaal goed komt met onze DAME !

 4. Druk, druk, druk, zo te lezen. Maar jullie inspanning is niet voor niets zo te zien. Ziet er strak uit op de foto’s

 5. Peet nog vergeten te vermelden dat de schroeven dus verzonken moeten worden dus gaten frezen, proppen frezen…. jaja het houdt niet op !

  1. ik zal wel meer vergeten zijn. Maar met deze superslome internetverbinding ben ik allang blij dat verhaal en plaatjes erop staan. Als is het dan niet overal helemaal zoals het zou moeten, met name het doorklikken van foto’s naar een volgende werkt niet. Volgende keer beter, vooral als we ook een snellere verbinding hebben zodat ik wat makkelijker nieuwe plugins van WordPress kan uitproberen.

Comments are closed.