Blote Billen

Square

Ja,  en dan staat ze daar plotseling met haar billen bloot! Het is vlugger gegaan dan we hadden durven hopen. Na het heerlijke weekendje zeilen met Peter en Eveline zijn we weer met goede moed verder gegaan aan het onderwaterschip van Heerenleed. Door het voorspoedige verloop van het schuurwerk afgelopen week heb ik nog meer energie en geef op maandag een flinke slinger aan het werk. Ik kom veel verder dan vorige week de eerste dag aan de stuurboordkant. Misschien is het ook een handigheid die je ontwikkelt,  ik weet het niet. Noud kijkt verbaasd als ik aan het eind van de dag mijn geplande 1/3 deel ruimschoots heb overschreden.
Op dinsdag welgemoed verder. Ik wil nog meer doen dan maandag, want ik wil van dit rotwerk af. Noud vindt dat ik wat veel hooi op m’n vork neem,  maar ik zet door,  en aan het eind van dinsdag ben ik al op 3/4 van de bakboordkant. Ik moet toegeven dat de spieren beginnen te protesteren,  je staat vaak in een rothouding met een zware machine boven je hoofd te schuren. Woensdag maak ik op mijn gemak het laatste deel af,  en staat Heerenleed met haar billen bloot op de werf. Intussen is Noud ook met een rotklus bezig. Heerenleed heeft pukkeltjes. En dat zijn,  zoals mensen met verstand van polyester boten wel weten,  om den donder geen jeugdpuistjes. Het zijn osmoseplekken. Geen reden voor paniek,  en als we heel goed kijken zien we dat de osmose zit in de osmosebehandeling die onze verwenste Griek destijds heeft uitgevoerd. Slecht werk dus. Maar Noud prikt al die pukkeltjes open,  en dat is geen sinecure. Hij is nu op 3/4 van de boot ongeveer. en moet steeds moed verzamelen om weer verder te gaan. Aan het eind van elke dag spuiten we dan de boot met hoge druk helemaal schoon, en dat verwijdert dan alle verontreinigingen die de osmose met zich meebrengt. De romp begint prompt droger te worden,  zodat we verwachten in het voorjaar met epoxyhars de boot een nieuwe beschermlaag te kunnen geven. Al met al  zijn we erg tevreden over onze vorderingen. We lopen nu een dikke week voor op het schema dat we in ons hoofd hadden. We zullen nog wel ergens tegenslag krijgen zodat we die tijd ook nodig hebben,  maar dat hindert niet. Voorlopig gaat het goed…

   

Comment

7 Replies to “Blote Billen”

 1. Happy it is going well and faster than scheduled! Well done…

  1. Salut Maja,

   oui, nous en sommes assez contents. Merci de ton message au Chat de FB concernant mon anniversaire…. Tu me laisses réfléchir un peu? Cela me semble encore si loin que ne n’en avais pas encore pensé. En tous cas, on fera la fête ensemble…

   1. La fête – c’est certain… mais la fête les mains vides – c’est moins chouette!!

 2. HA die harde werkers!
  Ik heb zonet het verhaal van de Griek gelezen. Het leest als een “pageturner”. Ik kende dat verhaal niet.Heel veel succes met jullie werkzaamheden. Gelukkig hebben jullie heerlijk zonnig najaarsweer om te klussen. Nog steeds “Frieslan boppe”?
  Liefs, Anneke

  1. Ik dacht dat je dat verhaal wel kende. Toen ik het – een jaar of twee na dato – geschreven had zei Noud me dat het allemaal lang niet zo erg leek als het in werkelijkheid was. Toen heb ik het nog wat aangescherpt, maar het doet nog altijd het permanente onheilsgevoel van die tijd niet helemaal recht. Maar de feiten kloppen in elk geval. Dank je wel voor het ‘pageturner’-compliment. En ja: nog altijd Fryslân Boppe! Als je nog een tripje naar Friesland van plan was kun je ons natuurlijk altijd bezoeken hier.

 3. @Martin Och, dat apegapen is gauw genoeg weer voorbij. Zoals je kunt lezen valt het tempo ons erg mee en dat stelt gerust. En de pukkels blijven een half jaartje openstaan om helemaal uit te dampen, maar dat hindert niet. Plamuur is geduldig, straks in het voorjaar!

 4. Onthaard en bloot wordt het weer een schoonheid. Hopenlijk voor julliue zet het goede weer nog even door dan zijn de pukkels ook weggewerkt. Jullie dan wel op apagapen, maar je kunt een half jaar op je lauweren rusten ……….. Dag!

Comments are closed.