Het Grote Ontharen

Square

In 1999 werd Heerenleed op een dieplader van Griekenland naar Nederland gebracht. Het hele relaas van de zenuwslopende aankoop en reis hierheen kun je hier nog altijd lezen. Bij aankomst hier werd ons een experimenteel anti-aangroeisysteem aangeboden tegen een gereduceerde prijs. Het heette ‘Sealcoat’ en was een systeem waar een dikke laag epoxyhars op de romp werd gesmeerd,  en waarbij vervolgens in de nog natte hars met een blaasmond kleine polyester haartjes gespoten werden. Na uitharding van de hars had je een soord velours-oppervlak,  waar zeepokken en ander gedierte niet op wil wonen. Het systeem heeft het ruim 11 jaar uitgehouden,  wat prettig is als je aan boord woont en niet elk jaar het water uit wilt voor een nieuwe aangroeiwerende verflaag.  Nu ons leven er anders uit is gaan zien en de boot jaarlijks op de wal zal overwinteren is het tijd om het oude systeem te verwijderen. Het was ook wel op na al die jaren.

Dus moed geschept en de schuurmachines ter hand genomen. Het grote Ontharen begint. Jammer genoeg bestaan hier geen tubetjes voor, dus gewoon ouderwets met de machine en veel elleboogstoom. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen. Hier alvast de resultaten van gisteren en van vandaag.. Aanvulling op 17 september: plaatje na de ochtend van dag 3. Later op de dag vertrokken naar Arnhem voor een paar dagen. Op 22 september weer terug in Drachten, met de smart hoewel die niet in orde is maar goed, daarover wellicht later meer. Op 23 september de schuurmachines weer ter hand genomen voor een volgende resultaatfoto, de vorderingen op dag 4 van het grote ontharen… We schieten goed op.

   

Comment

7 Replies to “Het Grote Ontharen”

 1. En iedereen kan zien dat er altijd was hangt te drogen……dat gaat dus ook gewoon door.

 2. So maybe, Maja, you will pity me a little bit, seeing this huge surface to sand… ;-

 3. Now that the Smart is next to it I can finally get a better feel for the size of your floating device 🙂

 4. @Anneke
  Ha die Anneke,
  We moeten het onderwaterschip kaal hebben voordat we eind oktober weer naar Madeira vliegen. En Friesland… Ja gewoon Fryslan boppe, Holland yne Groppe. Of zo.

 5. Hallo Onthaarders,
  Succes met deze klus. Komt vast wel goed, want jullie zijn wel wat klussen gewend.Wanneer moet het klaar zijn?
  Ben benieuwd naar jullie vorderingen.
  Hoe bevalt Friesland?
  Groeten, Anneke

 6. @Maja Yes, you can say that again Maja (though you don’t need to to rub it in) But at least we have started and though progress is slow, it looks like we will finish this work in time. We shall keep all of you posted!

 7. Well, it looks like you have your hands full for a while. Keep the pictures coming as you progress…
  Smiles, Maja

Comments are closed.