Daar zijn we weer

Square

Na een winter stilte zullen jullie je onderhand misschien afvragen waar we blijven met nieuwe berichten.

Het heeft even geduurd. Sinds 24 april zijn we weer in Nederland. Deze zomer willen we met Heerenleed echt weer te water. Opgehouden door veel, heel veel slecht weer – we moeten werken aan de buitenkant van de boot – gaan we de streefdatum van 1 juli niet halen (we moeten nog een paar weken weg) maar half juli zit er nog wel in. De romp van Heerenleed is intussen tweemaal geschuurd en geschilderd, de laatste laag met transparante UV-bestendige twee-componentenlak. Jammer genoeg ging het halverwege het schilderen van de stuurboordszijde te hard waaien, waardoor de lak niet strak genoeg is uitgehard. Jammer, maar helaas. We hebben hoop dat de lak in de komende weken nog wat strakker trekt door de altijd optredende krimp. We zullen zien, en we doen er dit jaar niets meer aan en we varen straks niet voor schandaal rond..

het schilderen is begonnen redelijk gelukt aan stuurboord glimmend aan bakboord.jpg

Een andere grote klus is het realiseren van het nieuwe potdeksel (voor leken: de houten rand die de aansluiting tussen romp en dek accentueert en meteen waterdicht maakt. We schreven afgelopen najaar al over de eerste experimenten.  Tussen de perioden met rotweer – mei was bar en boos in Friesland – hebben we nu eindelijk de eerste fase van het project klaar. Alle onderdelen zijn op maat gemaakt waarbij de lange delen gelukkig alleen gefreesd hoefden te worden. De fabricage van de korte passtukken was een ander verhaal. Die moesten eerst in vorm gezaagd worden, en daarna gefreesd voor de definitieve vorm.   Vervolgens hebben we alle onderdelen tweemaal met injectiehars behandeld, de voorbewerking voor een epoxy-laklaag die het heel onderhoudsarm maakt. En nu hebben we alles provisorisch gemonteerd. Vriendin Annemie zou handig met haar peperdure Galaxy Note 13 inch tablet hebben aangestreept op de foto waar je naar moet kijken. Wij kunnen dat natuurlijk niet, dus kijk langs de uiterste buitenrand van het dek c.q. de uiterste bovenkant van de romp.

IMG_20150601_131845.jpg IMG_20150601_131821.jpg IMG_20150601_131701.jpg IMG_20150601_131642.jpg IMG_20150528_172259.jpg IMG_20150528_172232.jpg IMG_20150528_172247.jpg IMG_20150601_131925.jpg

 Het deel voor het achterschip ontbreekt nog, Dat vereist weer de nodige vindingrijkheid, want het is een vrij breed deel met een grote horizontale kromming die niet te buigen valt. We weten al hoe we dat gaan aanpakken, maar we gaan nu eerst een dikke drie weken naar Frankrijk om op het huis van  vriendinnen te passen, die familiebijeenkomsten hebben in Nederland. Vrienden Toos en Leo gaan gezellig met ons mee! Jullie begrijpen het al: het leven van pensionado’s wordt door rampspoed achtervolgd!

Hoe dan ook, we wilden niet weggaan zonder jullie mee te laten meegenieten van het resultaat van onze noeste arbeid. Na onze terugkeer halen we er alles nog een keer af, dan wordt et definitief gemonteerd met waterdichte kit eronder. De schroeven verzinken we en dekken we af met houten proppen. Tenslotte wordt alles zorgvuldig geschuurd en gelakt met epoxylak. We houden jullie – eind juni begin juli – op de hoogte van de vorderingen.

Comment

One Reply to “Daar zijn we weer”

  1. het wordt heel erg netjes allemaal heren.
    veel plezier in Frankrijk en ach een weekje of 2, 3 later te water ook geen probleem toch. Jullie zijn wel leuke buren en als de boot te water gaat missen we hem ook nog.

Comments are closed.